Matplotlib ile Veri Görselleştirme

Berfin Karabay
3 min readApr 11, 2022

--

Herkese tekrardan merhaba! Bu yazımda sizlerle birlikte, veri görselleştirme bilgilerimizi biraz pratiğe dökmek istiyorum. Matplotlib’in veri görselleştirmede kullanılan temel bir Python kütüphanesi olduğundan bahsetmiştim. Hadi gelin biraz verilerinizin görsellerini oluşturabileceğiniz bu kütüphaneyi inceleyelim.

Başlamadan önce belirtmeliyim ki, bu kısım için temel Python bilginiz olması gerekiyor :)

Öncelikle, eğer Mac ya da Linux kullanıyorsanız terminalinize; Windows kullanıyorsanız komut istemcinize “pip install matplotlib” yazarak kütüphaneyi bilgisayarınıza yükleyebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıntılı bilgilere matplotlib.org sayfasındaki dokümantasyonlardan ulaşabilirsiniz.

Vereceğim örneklerde, veriler üzerinde matematiksel olarak çalışmamızı sağlayacak olan NumPy kütüphanesini de biraz kullanacağım.

İlk olarak NumPy ve Matplotlib kütüphanelerini dahil edelim:

Grafik oluşturmadan önce içeriye veri aktarmanız gerekiyor. Ben aralarda NumPy kullanarak rasgele bazı yaş ve kilo verileri ekledim, o kısımları koymayacağım. Ayrıca komutların açıklamalarını kodlarda yorum olarak ekledim. Örnek bir “Yaşa bağlı kilo değişimi” grafiği oluşturalım:

plt.plot() komutu: Grafiğin x ekseni ve y eksenini oluşturacak veriler eklenir. Ayrıca grafiğin rengi belirlenebilir.

plt.xlabel() komutu: Grafiğin x eksenine isim verilir.

plt.ylabel() komutu: Grafiğin y eksenine isim verilir.

plt.title() komutu: Grafiğin başlığına isim verilir.

plt.show() komutu: Grafiği çizer.

İlk grafiğinizi çizdiniz bile :)

Grafik Özelleştirme

  • Grafiğimizin rengini belirlerken yaygın kullanılan renklerin İngilizce karşılıklarının baş harflerini plt.plot komutumuzun içerisine yazabiliriz. Örneğin grafiği mavi renkte çizdirmek için (blue) “b”, yeşil renkte çizdirmek için (green) “g”, kırmızı renkte çizdirmek için (red) “r” yazabiliriz.
  • Ayrıca renk belirledikten sonra yanına “- -”, “*” gibi imleçler ekleyerek çizgi grafiğinizin şeklini belirleyebilirsiniz.
  • add_axes” ile değerler vererek eksenlerinizin boy ve en uzunluklarını belirleyebilirsiniz:
  • İki farklı veriyi tek grafikte özelleştirebilirsiniz:
  • Bir pencereye birden fazla grafik çizdirebilirsiniz (subplots):
  • Sizin için birkaç minik bilgi daha :)

Farklı Grafik Çeşitleri

Son olarak, hatırlarsanız “Veri Görselleştirme” yazımda, veriyi görselleştirirken amacına uygun kullanabileceğimiz grafik çeşitlerinden bahsetmiştim ve örneklerini vermiştim. İşte şimdi en basit haliyle o grafikleri çizdirebilirsiniz.

Dağılım Grafiği
Histogram
Kutu Grafiği

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sormak veya eklemek istedikleriniz olursa her zaman yorum bırakabilirsiniz.

Öğrendiklerimizi, ürettiklerimizi ve geliştirdiklerimizi: Bugün olsun, benim olsun değil; gelecekte olsun, bizim olsun derdiyle hep birlikte büyütmeye!

--

--

Berfin Karabay
Berfin Karabay

Written by Berfin Karabay

İş Zekası Analisti | Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mezunu

No responses yet